41% от бюджета на програмата за селските райони е договориран

Интервю на Румен Порожанов, Изпълнителен Директор на ДФЗ пред в-к Дневник

В края на март цялото ръководство на фонд „Земеделие“ беше сменено, за да се ускори работата по програмата за развитие на селските райони, където има сериозни проблеми, включително изоставане в обработката на подадените европроекти, както и риск от загуба на средства още през тази година. Същевременно през пролетта в земеделския сектор имаше и недоволство по линия на директните субсидии заради наложените глоби за отминали години. За това докъде е стигнала работата на фонда от в-к Дневник разговарят с изпълнителния му директор Румен Порожанов. Преди настоящия си пост той беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.

Г-н Порожанов, успяхте ли да разгледате останалите от предходни години проекти по програмата за развитие на селските райони?
– Проектите, с които стартирах работа, бяха от прием 2009 и 2010 г. Само за последните пет месеца, но основно през последните три, сме договорили проекти със субсидии за 300 млн. евро по абсолютно всички мерки, като това е именно прием от тези две години. По отношение на тези от 2009 г. са приключени проектите по всички мерки, единствено остават 15 по мярката „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятията“.

Цялото интервю, може да прочетете във в-к „Дневник“

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни