Бизнесът получава средства по JEREMIE до края на годината

Бизнесът ще има достъп до бъдещите фондове за дялово инвестиране по схемата JEREMIE най-рано през четвъртото тримесечие на тази година.
 

JEREMIE е иновативен финансов инструмент с бюджет от 199 млн. евро. Средствата се отпускат от Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), като у нас те ще се управляват от специален холдингов фонд. По-голямата част от тези 199 млн. евро ще бъдат насочени към фондове за рисково инвестиране, а не както е била първоначалната идея да минат през банковата система под формата на кредитни линии.

Предстои да бъде регистриран холдинговия фонд. Следващият етап е да се изберат фондове за рисково инвестиране, които ще бъдат посредници между холдинговия фонд и компаниите. Те ще трябва да предоставят 50% съфинансиране към средствата, които ще им се предоставят по схемата JEREMIE.

Изборът на посредниците ще се извърши от Европейския инвестиционен фонд и критериите ще бъдат изготвени изцяло от него. „Това е гаранция за прозрачността на процеса. Очаквам до юли да бъдат ясни конкретните фондове. Не изключвам възможността те да бъдат работещи или пък да са чуждестранни”, заяви Жулиета Хубеноваа, съветник "Европейски програми проекти" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Тя препоръча на фондовете, които биха се кандидатирали за посредници да изготвят предварително списъци с компании, в които искат да инвестират, за да може да достигнат по-бързо средствата до реалния бизнес.

Източник: Project Media   

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни