Електронно подаване на проекти на бизнеса от септември

Електронното подаване на документи по програма „Конкурентоспособност“ ще започне през септември и най-вероятно до края на годината ще се прилага за поне две схеми по оперативната програма. Това съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на поредния информационен ден за бизнеса.

На 15 юни беше въведен в експлоатация модулът за електронни услуги на ИСУН (информационната система за еврофондовете). От агенцията за малки и средни предприятия обясниха, че в момента кандидатствалите с проекти по оперативната програма „Конкурентоспособност“ не могат да видят на какъв етап се намира проектът им, а само че той се оценява. „Електронното подаване и проследяване на документацията ще бъде възможно само за бъдещите проекти, не и за тези, които вече са подадени“, обясниха от агенцията за малки и средни предприятия.

От месец вече е разрешен проблемът с регистъра за държавната помощ, воден от Министерството на финансите. Допреди това той не беше публично достъпен и много от проектите на фирмите бяха отхвърляни, защото са били свързани по някакъв начин с получаването на финансиране по друг ос.

Оперативната програма „Конкурентоспособност“ закъснява най-много от всички еврофондове. Усвояемостта по програмата е едва 20%. Целият бюджет на програмата „Конкурентоспособност“ е 2.2 млрд. лв. Досега са разплатени около 472.68 млн. лв.

Очаква се до края на годината към оперативната програма да бъде създаден фонд за кредитиране на бизнеса с капитал от 200 млн. евро.

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни