Европарите за рибарство тръгват през есента

Предприятията ще получат над 33 млн. евро до 2013 г.

Мениджърите от рибния бранш могат да подават проекти за еврофинансиране от 1 септември тази година, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Липсата на директор на агенцията забави оперативната програма "Рибарство", по която до 2013 г. се очакват над 104 млн. евро, с близо година. След натиска на бизнеса, който през пролетта заплаши с протести заради блокирането на средствата, преди седмица на поста беше назначен Пламен Камбуров.

Най-голям ресурс ще се насочи в производството на аквакултури, преработка и маркетинг на рибните продукти и за модернизация на рибния флот. Поне 33 млн. евро се планират за инвестициите във ферми за скариди, миди, пъстърва и др. Хората в бранша отдавна очакват субсидиите, за да инвестират и в маркетинга на продукцията, който остава голям проблем за пазара. Въпреки предприсъединителните програми, рибните борси и специализираните магазини все още няма облика на европейските. За подобни проекти се заделят над 9.6 млн. евро.

Сред приоритетите на агенцията е и модернизацията на риболовния флот, който сега е в окаяно състояние. За унищожаване на стари кораби или превръщането им в корабчета за атракции са заделени 2.1 млн. евро. Близо 7 млн. евро се насочват за подобряване на оборудването на корабите.

Извън еврофинансирането агенцията по рибарство е заделила и 160 хил. евро от бюджета, с които най-после ще бъде изградена информационната система за контрол, чието създаване се проточва трета година. От агенцията обещават и по-тясна координация с полицията и прокуратурата срещу ограничаването на бракониерството. 

 
в-к Дневник 
ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни