Какво да очакваме през тази година от ОП Конкурентноспособност

Акценти от интервюто на новия зам. мистърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, пред в-к Капитал

1. Намалява се срокът за разглеждане и оценка на проектите, както и на срока за изплащане на грантовете към предприятията.

2. От есента фирмите ще могат да кандидатстват за отпускане на нисколихвени кредити. Осигуреният финансов ресурс е на стойност 300 млн. евро, от които половината са от ОП Конкурентоспособност,  а останалата част – от участващите банкови институции. Освен за инвестиции, кредитите ще могат да се ползват и за оборотни средства.

3. Схемата за енергийна ефективност ще бъде отворена за кандидатстване през второто тримесечие на годината. Новост и улеснение за бизнеса е възможността кандидатът да си избере доставчиците и да си закупи оборудването, още след като подаде проекта си за кандидатстване и преди подписването на договора за финансиране. След като сключи договор разходите му за това оборудване ще се признават. Още една новост е, че ще бъде направен списък с енергоефективно оборудване, продукти и материали със средните им цени на българския пазар. Ако кандидатът избере оборудване от този списък, ще може да го купи само с представяне на три оферти. В останалите случаи остават изискванията за тръжна процедура по ПМС 55.

 

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни