По-голям брой средни предприятия могат да получат безвъзмeздна помощ за справяне с последиците от COVID

Това става ясно от публикувания втори проект на Условия за кандидатстване по схема „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Проектът подлежи на обществено обсъждане до 29.06.2020 г., след което, схемата ще бъде отворена за кандидатстване.

В Условията за кандидатстване (УК) са направени следните промени:

Разширен е кръгът на фирмите, които могат да кандидатстват – проекти могат да подават средни предприятия с минимум 1 млн. лева оборот. В предишните условия границата беше 3 млн. лева.
Увеличен е бюджетът на процедурата – от 156 млн. лева на 200 млн. лева.
–  Безвъзмездната помощ става 3% от оборота на предприятието за 2019 г. и може да достигне до 150 хил. лева. В предходния вариант на УК безвъзмездната помощ бе 1% от оборота и не повече от 100 хил. лева.
База за изчисляване на безвъзмездната помощ сега са общите приходи на предприятието. В предходния вариант на УК база за изчисляване на безвъзмездната помощ бяха нетните приходи от продажби.
Кандидатите трябва да са регистрирали спад поне 20% в оборота за един от календарните месеци в периода от 01.02.2020 г. до месеца, предхождащ месеца на кандидатстване спрямо оборота за същия месец от 2019 г. съгласно Справката-декларация за ДДС, подавана към НАП. В предходния вариант на УК се търсеше спад спрямо средномесечния оборот за предходната година.
Допустими за финансиране са разходи за персонал, нает на трудов договор преди 01.07.2020 г.. В първия вариант на УК допустими бяха разходи за персонал нает преди 13.03.2020 г..
– Въвеждат се критерии за техническа и финансова оценка. В първия вариант на Условията за кандидатстване, такива липсваха и беше предвидено проектите да се оценяват на принципа първи подал, първи финансиран, до изчерпване на общия бюджет.

Няма промяна във вида на разходите, които ще бъдат допустими за финансиране. Периодът, през който те трябва да са извършени е след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Ако желаете да се възползвате от представената програма, ние от консултантска фирма „Евро програми“ ЕООД ще Ви съдействаме за кандидатстването като подготвим необходимите документи. За целта попълнете формата за обратна връзка. Ще се свържем с Вас по имейл или телефон в рамките на един работен ден. Ако междувременно имате въпроси, позвънете ни на телефон 0887 63 41 23.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни