Една отлична, но все още малко използвана, възможност за финансиране дейността на лекарски и стоматологични практики

Действащи и новосъздадени лекарски и стоматологични практики могат да получат до 75% безвъзмездна помощ за инвестиции в оборудване, инструменти, дейности за ремонт и реконструкция на медицински центрове и кабинети, закупуване на специализиран софтуер. Финансирането е по мярка 6.4 по Програмата за развитие на селските райони.

Мярка 6.4 е инструмент, разработен към Програмата за развитие на селските райони, който има за цел да допринесе за намаляване на диспропорциите между областните градове и по-малките населени места, подпомагайки проекти за модернизация на фирмите, развиващи дейност в населените места извън областните центрове. Още по-голям е ефектът от мярката, когато помощта е насочена към услуги, свързани с здравето на населението.

За разлика от колегите си в големите градове, лекарите и стоматолозите, практикуващи в малките населени места, не могат да се похвалят с много на брой платежоспособни клиенти. Тъкмо напротив – голяма част от пациентите им са с ниски доходи и пенсионери. Това обстоятелство налага поддържане на по-ниски цени на платените услуги, което води до занижени доходи за специалистите и значително по-малка печалба за дейността им. Това ги възпрепятства да инвестират в нова и модерна техника и оборудване, допринасящи за по-прецизната диагностика и лечение. В резултат – губят всички засегнати. Голяма част от пациентите нямат достъп до съвременни здравни услуги, гарантиращи точно поставена диагноза и дългосрочен ефект от проведеното лечение. В стремежа си да получат модерна лекарска или стоматологична помощ, по-платежоспособните пациенти търсят услугите на специализираните практики в големите градове, което им струва много време и допълнителни разходи за транспорт. Медицинските специалисти губят пациенти, доходи и възможности за развитие. Получава се затворен кръг, от който излизането е трудно.

Финансирането по мярка 6.4 може да промени ситуацията за онези индивидуални и групови практики за първична и специализирана лекарска и стоматологична помощ, които кандидатстват по нея.

Към края на месец ноември 2019 година мярка 6.4 вече е отворена за кандидатстване за фирми, развиващи дейност на територията на общините Правец и Ябланица.

До края настоящата година и през следващата 2020 година мярка 6.4 ще бъде отворена за кандидати, развиващи дейност на територията на населените места, попадащи в общините Асеновград (без административния център), Балчик, Борино, Братя Даскалови, Брезово, Бяла (Варненско), Бяла Слатина, Върбица, Генерал Тошево, Главиница, Гълъбово, Добричка, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Долни Чифлик, Доспат, Дряново, Земен, Костенец, Костинброд, Котел, Крумовград, Куклен, Луковит, Марица, Момчилград, Нова Загора, Опан, Павликени, Полски Тръмбеш, Радомир, Раковски, Роман, Своге, Свиленград, Ситово, Стамболово, Сунгурларе, Сърница, Трявна, Тунджа, както и 54 села от община Кърджали.

По подробна информация за конкретните условия, по които се провежда приемът по мярка 6.4 за отделните общини, може да намерите в секциите ТЕКУЩИ и ПРЕДСТОЯЩИ програми в нашия сайт.

Ако представената възможност представлява интерес за Вас и развивате/ще развивате дейност в някоя от посочените общини, ще се радваме да Ви предоставим по-подробна лична консултация.  Може да заявите провеждане на консултация от ТУК.

ФИНАНСИРАЩИ ПРОГРАМИ

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни