Създайте вашия сладкарски цех и кафе-сладкарница с финансиране по мярка 6.4

През пролетта или лятото на 2018 година ще бъде отворен приемът по мярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”  по ПРСР 2014-2020. Тази мярка е една от най-очакваните, от представителите на малкия семеен бизнес, тъй като предоставя наистина добри финансови условия за реализирането на проект в сферата на селския туризъм, производствените дейности, занаятчийсктвото и услугите на територията на селски район. През изминалия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, подобни проекти можеха да бъдат реализирани по мярка 311 и 312.

 Бенефициенти по Мярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности” могат да са новосъздадени или действащи микрофирми (с персонал до 9 човека включително), със седалище в селска община. В случай, че кандидатът е регистриран земеделски производител, то задължително неговото стопанство трябва да има стандартен производствен обем (СПО) над 8 000 евро.
Безвъзмездната финансова помощ покрива голяма част от общите допустими разходи и е до 200 000 евро. Ще се финансират разходи за строително монтажни работи, обзавеждане и оборудване. Финансират се също разходи за проектиране и консултантски услуги за разработка на бизнес план и управление на проекта.
Консултантска фирма „Евро програми“ ООД, в поредица от материали, ще Ви предложи примери за подобни проекти, които могат да получат финансиране. В този материал ще Ви запознаем с условията за кандидатстване и стъпките, които да предприемете, за да получите финансиране за изграждане на сладкарски цех, а защо не и изграждането на кафе-сладкарница към цеха.
Предимство при кандидатстването по мярка 6.4 ще получат проекти свързани с производствени дейности. Една такава дейност като възможност за семеен бизнес, е именно сладкарското производство и търговията със сладкарски изделия. Все по-големи стават изискванията на клиентите на сладки изделия към разнообразие на асортимента, а също и изискването за винаги пресни продукти.
Ако досега сте правили вкусни домашни торти, мъфини или кейкове, които само Вашето семейство и приятели са имали удоволствието да опитат, но искате да превърнете хобито си в семеен бизнес, мярка 6.4 ще може да Ви помогне. За да започнете бизнес със сладкарски изделия не е необходимо да имате специално образование.
След като вече сте решили, че сладкарството ще бъде Вашето поприще и възможност за доходи, Вие трябва да предприемете няколко стъпки, от които зависи и по-нататъшното развитие на Вашия бизнес.
На първо време, проучете Вашата бъдеща конкуренция, в зависимост от това, дали ще предлагате Вашите изделия локално или ще търсите по-широк пазар за продукцията Ви. Научете повече за разположените наблизо сладкарски цехове и сладкарници – техният асортимент, цени, предимства и недостатъци. Все по-голяма популярност придобиват и електронните магазини за сладки изделия, като по този начин повече хора ще разберат за Вашите вкусни торти и кейкове.
Следващата стъпка, която трябва да предприемете е да изберете подходящо място за Вашия сладкарски цех или сладкарница и да решите какво точно ще произвеждате. Имате възможността да се специализирате в производството на конкретни изделия, които да станат вашата запазена марка или да имате по-широка гама от продукти. Решението трябва да бъде взето след като разберете какво точно търсят клиентите и какво правите Вие най-добре.
Ако предвиждате да изградите нов или да реконструирате вече съществуващ сладкарски цех, проектирането е една от първите стъпки, която трябва да предприемете при подготовката на Вашия проект. За целта е нужно строителен проектант да изработи строителен проект, включващ частите Архитектура, Конструкции, ВиК, Електро, ОВК, Вертикална планировка.
При проектите, които предвиждат производство, какъвто е и проектът за изграждане на сладкарски цех, е необходимо разработването и на технологичен проект.
Потенциалните кандидати по мярка 6.4. е необходимо да започнат да подготвят проектите си поне половин година преди отварянето ма приема. Това време е необходимо за работата на проектантите по разработка на строителната документация, съгласуването ѝ с местните ВиК и ЕЛ дружества и с общината, технологичен проект.
По мярка 6.4 може да се закупи необходимото специално оборудване, като например фурни за изпичане на блатове, планетарни миксери, ламинатори, конвектомат за готвене, шприц машини, лентови пещи за сладки, линия за точени кори, тункмашини, машини за производство и пакетиране на шоколадови изделия, печки, хладилни камери, работни маси, принтери за етикети и т.н.  За нуждите на сладкарския цех може да се закупи и транспортна техника със специална охладителна система за доставките по магазини и маркети.
Възможно да изградите и кафе-сладкарница към Вашия цех, където да предлагате винаги пресни продукти собствено производство, правени на място – еклери, мъфини, чийзкейк и торти за различни поводи. По проекта може да бъде закупено цялото необходимо обзавеждане и оборудване, като например професиаонални кафе машини, прибори, маси и столове, климатици, хладилни витрини, телевизоори, компютри и софтуер. Също така ще може да се обособи детски кът с всички необходими атракциони.
За подробна консултация и разработка на проекти по мярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“, може да се свържете с нас на телефон 0878 21 16 50, 0887 63 41 23 или e-mail:office@evroprogrami.com

ФИНАНСИРАЩИ ПРОГРАМИ

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни