Преките плащания за земеделие ще започнат да се изплащат още през месец декември

От този момент нататък България ще бъде равнопоставена на всички останали страни – членки на ЕС и влиза в нормалните процедури и механизми за контрол и одит на плащанията по Общата селскостопанска политика. 

Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на пресконференция в Министерски съвет по повод решението на Колежа на комисарите да не задействат предпазна клауза за земеделие за България. Той подчерта, че с това решение България излиза от специалния мониторинг на ЕС в областта на земеделието и ще получи пълната сума от над 250 млн. евро.
Средствата за преки плащания ще започнат да се изплащат на земеделските стопани още през месец декември тази година, а регистрираните валидни заявления за подпомагане на площ са 79 050, подчерта министър Кабил.

Това, което предстои от тук нататък е успешен старт на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., по която са предвидени средства в размер на 3 млрд. 242 млн. евро.

Днес бе одобрена и Оперативната програмата за рибарство и аквакултури от Министерски съвет, която още утре ще бъде изпратена на Европейската комисия, съобщи още министър Кабил. Европейските средства предвидени по нея са 80 млн. евро за периода 2007-2013 г.

 
ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни