Субсидиите за млади фермери се изчерпаха

Приемът на проекти за субсидиране на млади фермери се прекратява от 26 юни заради изчерпване на бюджета.
 

Заповедта на министъра на земеделието Валери Цветанов е от понеделник, като на службите се дава 15-дневен срок да приемат вече подготвените проекти, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

При разпределението на бюджета по отделните мерки за млади фермери бяха заделени 100 млн. лв., но поради големия интерес има опасност да отпаднат много изрядни проекти, прогнозират експерти. Само службата по съвети в земеделието неотдавна е изработила хиляда проекта, които са извън приетите до момента 4100. В момента агроведомството обсъжда варианти за решаване на проблема, тъй като много производители са изгубили немалко време и средства да подготвят проектите, по които очакват финансиране.

"Обмисляме вариант да одобрим 30% повече проекти от лимита, тъй като практиката сочи, че по различни причини определен процент от получателите на средства не изпълняват проектите си и ще връщат парите. Подобна беше практиката и по програма САПАРД, затова ще поискаме разрешение от Брюксел", обясни още Пейчев.

Безвъзмездната помощ за стопанствата на млади фермери е до 25 хил. евро. Целта на това подпомагане е да се осигурят средства за покупка на животни, ремонт на съществуващи постройки и др.

в-к Дневник

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни