Тръгва авансово набиране на проекти на общини за евросубсидиите

В края на октомври ще тръгне авансовото набиране на общински проекти, кандидатстващи за европейско финансиране по програмата за развитие на селските региони, съобщи в четвъртък след заседанието на Министерски съвет зам.-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев, предаде Mediapool.

Общият финансов ресурс на тази програма е 3.304 млрд. евро за периода до 2013 г., тя още не е окончателно одобрена от Европейската комисия, но въпреки това Министерството на земеделието и продоволствието ще започне предварително да набира проекти по онези мерки, по които Брюксел няма никакви забележки.

Така общините до две седмици ще могат да кандидатстват с инфраструктурни и инвестиционни проекти на минимална стойност 10 хил. евро, като максималният размер на исканото еврофинансиране ще е 3 млн. евро. Очаква се одобрението им да продължи около два месеца и да стане ясно кои проекти  печелят, когато реално дойдат средствата от ЕС за 2007 г. Понеже това са очертава да е през януари, ще бъдат слети двата бюджета и така през цялата 2008 г. селските региони ще разполагат с ресурс от около 600 млн. евро, обясни зам.-министърът.
Една община ще има право да получи финансиране на колкото поиска проекта, но в рамките на 10 млн. евро за целия период на действие на Програмата за развитие на селските региони, уточни Пейчев.

Той добави още, че от бюджета на програмата са предвидени 14 млн. евро за безвъзмездно изготвяне на общински проекти за развитие на селските региони, което ще става в земеделските служби на  агроминистерството по региони. Отделно местните власти ще могат да получат заеми с лихви между 4 и 4.5 на сто за обезпечение на своята част от финансирането на проектите от фонда ФЛАГ, който държавата специално създава за подпомагане на общините в кандидатстването пред еврофондовете.

Пейчев допълни още, че по инвестиционните проекти одобрените бенефициенти ще могат да получат до 20 процента авансово от стойността на намерението им.

На заседанието си в четвъртък кабинетът одобри и оперативната програма по рибарство и аквакултури, която е на стойност от 80 млн. евро  до 2013 г. Досега работещите в този сектор не са получавали никакво финансово подпомагане.

По повод обявеното ден по-рано намерение на Европейската комисия да не орязва България с 25 на сто от договорените субсидии, министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил заяви, че така сме излезли от специалния мониторинг на ЕС в областта на земеделието и сме равни с останалите страни от Общността.

"Страната влезе в нормалната процедура по одит и контрол на средствата по селскостопанска политика, което означава регулярен контрол от страна на ЕК и докладване през годината, и завършва с ежегодна оценка относно коректността на извършените плащания", добави той.

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни