04

декември

2013

Вдигат двойно парите за млади фермери

Двойно повече пари ще могат да се отпускат за подпомагане на младите фермери от Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период 2014-2020 г.

Вместо на 25 000 евро стопаните до 40-годишна възраст, които тепърва прохождат в земеделието, ще могат да получават до 50 000 евро.

Увеличава се и срокът, в който трябва да изпълнят заложения бизнес план. Той става 12 години вместо досегашните 5 години. Това е съобщил земеделският министър проф. Димитър Греков по време на дискусия за справедливото субсидиране на земеделието.

Фермерите ни ще получат общо 15 млрд. лв. от ЕС през следващия програмен период, е заявила вицепремиерът Зинаида Златанова, също участвала в дискусията.

Бюджетът за директните плащания ще бъде 10,4 млрд. лв. или два пъти повече от сегашния програмен период. 4,6 млрд. лв. ще са средствата, предвидени в Програмата за развитие на селските райони през периода 2014-2020 г.

Приоритетите в новата ПРСР трябва да решат старите проблеми на напояването, животновъдството, трайните насаждения и зеленчукопроизводството.

Вицепремиерът е заявила, че 2014 г. няма да е нулева за европрограмите и се прави всичко възможно те да стартират възможно най-скоро.

Източник: в. „Стандарт“