Забраняват употребата на плодородни земи за изграждане на вятърни и соларни паркове

Употребата на плодородни земи (тези от 1 до 4 категория) за изграждане на вятърни и соларни паркове ще бъде забранено, предвижда проект за промени в Закона за земеделските земи.

Текстът е готов и ще се съгласува с министерствата на екологията и на икономиката, съобщи "Дневник". Промените в закона са част от искания от екоминистерството мораториум върху строителството на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), докато се приеме план за развитието им до 2020 г.
 
Основната причина е бумът на инвестиционни намерения за строеж на вятърни паркове и фотоволтаични инсталации, които в определени райони на страната вече надхвърлят възможностите на съответната територия.

От агроведомството съобщават, че до момента са натрупани над 700 преписки за промяна на статута на земеделската земя заради проекти за ветропаркове. "Трябва да са ясни критериите, при които на инвеститорите ще се отказва такава промяна", казаха от земеделското министерство. МЗХ иска да се изработи обща позиция заедно с министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма.

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни