Нали проектът по мярка 6.4. трябва да се реализира в някое село, не може да е в град?

27 ноември 2017

Проектът по мярка 6.4. може да се реализира във ВСЕКИ град, който попада на територията на селска община. Така например, проекти по мярка 6.4. могат да се реализират в градове като Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол, Балчик, Севлиево, Нова Загора, Свиленград, Карлово, Сопот, Хисаря, Мадан, Правец, Костинброд, Чирпан, Ивайловград, Каспичан, Смядово, Стралджа. Списъкът е примерен.

Няма значение дали проектът се реализра в град или в село, а дали мястото, на което се реализира той, попада на територията на селска община. Ако това не е така, то, дори да планирате да реализирате проекта „на село“, то той не би бил допустим за финансиране по мярка 6.4.. Така например, проекти в село Гела, село Змиево, село Киселчово, село Мугла, село Стойките, село Широка лъка, не са допустими за финансиране по мярка 6.4., тъй като всички споменати селища, попадат в обхвата на община Смолян, която НЕ Е селска община.

Oт общо 264 общини в България, 231 са класифицирани като селски общини. ВСИЧКИ населени места в дадена селска община влизат в списъка на селските райони. Т.е. потенциалните населени места, в които може да реализирате проект по мярка 6.4. са наистина много. И много често са точно „под носа“ на нищо неподозиращия кандидат по мярка 6.4.. Така например, Божурище, възприемано често като квартал на София, е самостоятелна община, при това, класифицирана като „селска“.

Пълен списък на селските общини, може да намерите на сайта ни от ТУК.