Правителството ще спасява европари за земеделие с гаранционен фонд

На прага на опасността от загуба на европари по програмата за развитие на селските райони, правителството ще пробва да ги спаси чрез създаването на гаранционен фонд, който ще се поддържа от Българската банка за развитие. Това съобщиха от земеделското министерство. Вече са водени разговори с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош и премиера Бойко Борисов, казаха още оттам.

Заради слабото усвояване на средства от програмата за развитие на селските райони, има реална опасност още в края на тази година България за първи път да загуби пари по нея. Причината е задействането на т. нар. правило Ν+2, според което заложените в плана на програмата бюджети за 2009 г. трябва да се усвоят максимум две години по-къснo, тоест в края на тази година. Тъй като няма достатъчно одобрени проекти и плащания по тях, още в началото на година оценителите на програмата и ЕК предупредиха България, че е възможно да изгуби част от средствата, които трябва да получи. Тогава прогнозите за загубите бяха за между 80 и 120 млн. евро.

Днес земеделското министерство съобщи, че ще поиска създаването на гаранционен фонд с пари от програмата. Неофициално от ведомството съобщиха пред dnevnik.bg, че идеята е в него да се пренасочат парите, които страната не може да усвои до края на годината. Това означава, че по оценки на ведомството сумата всъщност е по-висока от прогнозирана в началото на годината, тъй като официалното искане до ЕК е във фонда да бъдат внесени до 245 млн. евро.

По план парите от гаранционния фонд ще се използват за допълване на обезпечения по кредити, отпускани по проекти от програмата от банки, както и контрагаранции по гаранциите на банки за авансовите плащания по проекти.

Източник: в-к Дневник

ЗАЯВИ КОНСУЛТАЦИЯ

Абонамент за новини

Изберете програмата, за която желаете да получавате информация

Последвайте ни